Avocat Bodea Horaţiu-Adrian

Cu ce mă ajută un avocat ? Ce face un avocat pentru mine, cred că mă pot descurca şi singur… De ce să plătesc un avocat, când găsesc „model” și sfaturi aproape pentru orice, pe internet? Un avocat costă mulți bani, nu îmi pot permite…

Iată câteva dintre întrebările pe care marea majoritate și le pune atunci când se ivește în viața lor, sau în afacerea lor, o problemă juridică.

Rolul avocatului nu poate fi redus la funcția de reprezentare și asistare a justițiabililor. El este acela care apără și garantează drepturile cetățenilor, poate aplana conflicte, acordă consultanță în orice domeniu al dreptului, fiind independent, este un partener indispensabil al justiției, având obligația de a-și pune întreaga sa capacitate în dovedirea adevărului în realizarea justiției așa cum este inscrisă în normele adoptate de voința întregului popor.

Avocații comunică eficient în scris și oral, folosesc un limbaj care detaliază explicit documente, oferă claritate despre cine, ce, unde și când a făcut, în ce circumstanțe, astfel ca relația avocat-client să fie una eficientă.

Avocații joacă un rol important în aducerea schimbărilor în societate, bazându-se mereu pe principiul „dacă se dorește respect prin lege, trebuie să facem legea respectabilă”.

Un exemplu elocvent este inspirat din piesa lui William Shakespeare „Neguțătorul din Veneția”, când o clauză dintr-un contract de împrumut, dădea dreptul ca în cazul nerestituirii împrumutului, persoana care a împumutat banii să taie un kilogram de carne din persoana împrumutată. Avocatul însă, atrage atenția că are dreptul doar la un kilogram de carne, nu și la sânge. Dacă se va scurge o singură picătură din trup, va fi considerat atentat la viața celui împrumutat și va răspunde aspru în fața legii…

Așadar, de generații, meseria de avocat a însemnat prestigiu, onoare, respect, corpul avocaților fiind considerat o elită de profesioniști, contribuind la o lume mai bună și lăsându-și amprenta asupra persoanelor pe care le-a ajutat.

Avocații, asemeni medicilor, contribuie la vindecarea rănilor, punând pe piață un „medicament” care salvează vieți și devin astfel confidenții clienților, asemeni preoților.